У Житомирській області налічується 12 міст та 43 селищ міського типу (містечок)

26 січня 2024 року набирає чинності Закон України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України».

26 жовтня 2023 року у газеті «Голос України» було офіційно опубліковано Закон України «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України».

Відтепер в Україні не буде такого поняття, як «селище міського типу».

У Законі йдеться про те, що населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 000 жителів відноситимуться до категорії міст, населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад 5 000 жителів – до категорії селищ, населені пункти із садибною забудовою і загальною чисельність населення менше 5 000 жителів – до категорії сіл.

При цьому населені пункти, які до дня набрання чинності Закону відносяться до категорії міст зберігають цей статус незалежно від кількості жителів та забудови. А населені пункти, які до дня набрання чинності цим Законом були віднесені до категорії селищ міського типу, з дня набрання чинності цим Законом відносяться до категорії селищ.

Джерело

Новини України