«Дістає уламки з легенів, серця». Волонтери виробляють магнітні прилади, якими медики видаляють уламки з тіл поранених

За інформацією: Суспільне Полтава.

Керівник волонтерського штабу оборони Кременчука Олег Биков, Київ. Кадр з відео Суспільне Донбас

Понад 800 магнітних приладів для видалення уламків з тіл поранених військових та цивільних безкоштовно передали медикам волонтери штабу оборони Кременчука. Виробляють магніти від початку повномасштабного вторгнення.

"Магніт, створений зі спеціальної нержавіючої сталі. В ньому, в рукоятці знаходиться неодимовий магнітНеодимовий магніт — постійний потужний рідкоземельний магніт, що складається зі сплаву неодиму, бору і заліза. і дві насадки. Раніше ми виробляли декілька насадок, але хірурги часто користуються саме двома насадками — основними. Тому ми їх і пустили в потік. Без насадок можна проводити діагностику, пошук уламків, а вже завдяки насадкам можна заходити в раневий канал та діставати уламки", — розповів керівник волонтерського штабу Олег Биков.

Магнітний прилад «Едельвейс». Кадр з відео Суспільне Донбас

За словами Олега Бикова, аби видалити уламки з глибини більш як п'ять сантиметрів з тіл поранених, лікарі використовують ще один магнітний хірургічний інструмент "Білий янгол".

"Він використовується при лапароскопічних операціях і при торакальних операціях. Важить він близько 120 грамів. Також він легкий. Виконаний з полімеру. В ньому магніт працює напряму з уламком. Тобто ніде не втрачається його магнітна сила. Уламки дістає з легенів, серця, печінки та з черевини".

Магнітний хірургічний інструмент «Білий янгол», для видалення уламків глибиною понад п’ять сантиметрів. Кадр з відео Суспільне Донбас

Виготовляють такі магнітні прилади волонтери з початку повномасштабного вторгнення. За цей час благодійники передали військовим та цивільним медикам понад 800 приладів безкоштовно.

"Ми кожного тижня відсилаємо мінімум від 20 до 50. По-різному буває. Буває такий шалений наплив, що ми не встигаємо полірувати", — додав Биков.

На виготовлення однієї партії з десяти штук йде близько тижня.

"Окрім нержавіючої сталі ми використовуємо полімерні сплави. І в принципі основне — це серце з цих приладів, це магніти, котрі ми замовляємо напряму з Китаю. Це Батьківщина неодиму, тому що 98 відсотків цього рідкоземельного металу добувається в Китаї", — розказав волонтер.

Керівник волонтерського штабу оборони Кременчука Олег Биков, Київ. Кадр з відео Суспільне Донбас

За словами Бикова, наразі волонтери чекають партію нових магнітних інструментів з Китаю: "Китайські партнери зробили їх з наших креслень. Вони незвичайні. Таких просто немає. Я думаю, що вони будуть дуже класні, я вже бачу, як він повинен виглядати, той виріб, вже в остаточному вигляді".

На день, за даними керівника волонтерського штабу, хірурги проводять понад сотню операцій з видалення уламків за допомогою цих магнітів.

Новини України