У Полтавській обласній лікарні діє центр інфекційного контролю: як він допомагає медикам

За інформацією: Суспільне Полтава.

Бактеріологічний аналізатор для дослідження біологічного матеріалу пацієнтів. Суспільне Полтава

Завідувачка лабораторією Алла Чапала розповідає, тут утворюються медичні відходи категорії Б.

"Категорія Б – це небезпечні відходи. В нашому підрозділі це відпрацьовані зразки біологічних культур, які не повинні виходити за межі не знезараженими. Ми проходимо навчання щодо сортування, правильності поводження і утилізації цих відходів" — каже завідувачка бактеріологічної лабораторії обласної лікарні Алла Чапала.

Цю лабораторію оснащували у рамках створення центру інфекційного контролю. Він – єдиний в Україні і діє вже рік. Створили його для того, щоб запобігти зараженням медперсоналу та пацієнтів під час надання і отримання медичної допомоги, про це розповіла завідувачка закладу Віта Постольник.

Лабораторія у центрі інфекційного контролю. Суспільне Полтава

"Основне завдання центру – це впровадження заходів профілактики інфекцій і інфекційного контролю під час надання медичної допомоги. І відповідно спостереження за інфекціями, які пов’язані з наданням медичної допомоги і за мікроорганізмами, які мають механізми резистентності до антибактеріальних препаратів. Бо це на сьогодні така глобальна проблема, яка визнана на міжнародному рівні", — розповідає завідувачка центру інфекційного контролю обласної лікарні Віта Постольник,

Правилам інфекційного контролю та гігієни рук медпрацівників навчають постійно, додає Алла Чапала.

Пробірки у бактеріологічній лабораторії. Суспільне Полтава

"Ми дотримуємося усіх вимог, ми користуємося засобами індивідуального захисту. Ми проходимо навчання по гігієнічній обробці рук, по обробці рук спиртовмісними дезінфектантами, антисептиками. Нас контролюють з цього приводу. І це навчання дає свої плоди, ми користуємося всіма цими засобами і таким чином захищаємо себе", —каже завідувачка бактеріологічної лабораторії обласної лікарні. Алла Чапала.

Алла Чапала, завідувачка бактеріологічної лабораторії обласної лікарні. Суспільне Полтава

"Ми тут переслідуємо таку мету, не лише безпека пацієнта в закладі охорони здоров’я, а й безпека самих співробітників, які надають цю саму меддопомогу і повинні також дотримуватися таких безпечних умов", — говорить завідувачка центру інфекційного контролю обласної лікарні Віта Постольник.

В рамках цього проєкту лікарня також отримала сучасне дезінфекційне та стерилізаційне обладнання, каже Віта Постольник.

Бактеріологічний аналізатор. Суспільне Полтава

"Повний цикл оброблення медичних виробів багаторазового використання. Це і миття, і дезінфекція, і пакування, і стерилізація відповідним методом. І для цього вже треба якісь стерилізатори, треба мийно-дезінфекційні машини, і приміщення, обладнання, навчання, маршрут цього контамінованого або чистого інструментарію в операційну, це взагалі таке глобальне дуже питання, що можна впроваджувати протягом трьох-п’яти років", — розповідає говорить завідувачка центру інфекційного контролю обласної лікарні Віта Постольник.

Як розповіла завідувачка центру Віта Постольник, у регіоні такий центр запрацював за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Новини України