Стало відомо скільки викрадено та пропало зброї на Дніпропетровщині за останні роки

Від початку повномасштабного вторгнення (за неповні 2роки) в Україні було втрачено і викрадено понад 178 тисяч одиниць зброї.
У Дніпропетровській області ця цифра сягає – 5511 одиниць. Такі данні оприлюднила аналітична платформа Opendatabot. Зазначається, що це дані Реєстру втраченої та викраденої зброї. Найстаріший запис датується 2020 роком. Але переважна більшість зникань (майже 90%) припадає саме на період активної фази війни.
Враховуючи, що основна доля втрат припадає на рушниці мисливські, автомати та карабіни, Дніпропетровська область займає друге місце по кількості втраченої зброї серед регіонів де не велися прямі зіткнення з ворогом з використанням вогнепальної зброї. На першому місці Одеська область. Загалом же Дніпропетровщина входить у першу десятку.


Від початку повномасштабного вторгнення найбільше викрадень зброї зафіксовано в Сумській області (10 234 одиниці), а найбільше втраченої — у Запорізькій (28 076 одиниць).
Дані у Реєстрі втраченої та викраденої зброї охоплюють інформацію як про цивільне, так й про військове озброєння. Відомості вносяться до Реєстру для подальшого відстеження — це важливо для правильного списання та постановки зброї у розшук.

Військовослужбовці використовують спеціальну форму списання, де вказують причину зникнення або виходу зброї з ладу. Схожий процес відбувається й з фіксацією втрати озброєння цивільними. Якщо ж зброю було викрадено, то власник має зафіксувати факт крадіжки та подати відповідну заяву в правоохоронні органи для внесення інформація до Реєстру.

Новини України