«Обіцяють до 1 січня»: у громаді на Полтавщині будують укриття в школі за понад 10 мільйонів

За інформацією: Суспільне Полтава.

Будівництво протирадіаційного укриття. Суспільне Полтава

"У цьому році молодший пішов у перший клас, старший ходить в п’ятий клас, займаємося онлайн, бо немає сховища у школі в нашій. Дуже складно, тому, що займатися і з п’ятим класом, і з першим класом. Діти багато чого не розуміють, хочеться і соціальне адаптування, щоб у них було. Вони не бачать один одного, тільки іноді. Обіцяють (збудувати укриття – ред.) до 1 січня, надії великої немає, але чекаємо", — каже жителька Терешківської громади Марина Кривошапко.

"На сьогоднішній день у нас навчається 145 дітей. 1-4 класи у нас змішане навчання, вони навчаються в дитсадку в Заворскло. Старші всі навчаються онлайн", — розповідає директор Головачанської школи Іван Назаренко.

Будівництво укриття вартуватиме понад 10 мільйонів. Суспільне Полтава

На початку вересня на території Головачанського навчального закладу почали будувати протирадіаційне укриття. Нині у котловані, глибиною близько чотирьох метрів, вже встановили бетонні блоки.

"Зараз встановлюють основні стіни несучі, на які будуть плити перекриття класти. Встановили уже яму вигрібну, трубу. Тут буде з цієї сторони вхід, і з тієї сторони вхід. Буде розміщено три туалети, там далі генераторна і з цегли будуть побудовані приміщення, класи для заняття", — каже директор Головачанської школи Іван Назаренко.

Добудувати укриття планують до першого січня 2024 року. Суспільне Полтава

Укриття загальною площею 190 метрів квадратних. А розмістити там зможуть дві сотні людей. Із бюджету громади на це виділили понад десять мільйонів гривень, розповів голова громади Віталій Турпітько.

"Наш проєкт довелось переробляти тричі, вимоги ДСНС, ДБН змінювались декілька разів, під час саме виготовлення цього проєкту. Тому доводилось його автоматично коригувати. На даний час проєкт відповідає усім вимогам, туалет, душова кабіна", — говорить голова Терешківської громади Віталій Турпітько.

Після війни укриття використовуватимуть як спортзал. Суспільне Полтава

"Дуже сподіваємося, що другий семестр будемо навчатися уже в школі. Вони накриють дах, паралельно будуть дах закінчувати, а в середині вже почнуть робити оздоблювальні роботи і буде викладка стін", — говорить директор Головачанської школи Іван Назаренко.

Як розповів голова Терешківської громади Віталій Турпітько, це укриття матиме подвійне призначення.

"В нашому Головачанському закладі взагалі відсутня спортивна зала. І ми сподіваємося, що ми це укриття після війни будемо використовувати, як спортивну залу. Можна буде поставити тенісні столи, зробити танцювальну залу, для того, щоб дівчата і хлопці могли займатися хореографією", — розповідає голова Терешківської громади Віталій Турпітько.

Новини України