Понад 20% експорту зерна з України здійснюють ризикові підприємства — БЕБ

Понад 20% експорту зерна з України здійснюють ризикові підприємства - БЕБ

Фото: Unsplash Понад 20% зерна експортують ризикові підприємства, які не повертають валютну виручку

Зерно, вивезене ризикованими компаніями, перепродають кілька разів, перш ніж воно легально потрапляє до кінцевого покупця.

За дев’ять місяців 2023 року ризикові підприємства експортували з України зерно «невідомого походження» на 133,9 мільярда грн, що становить понад 20% від загальної кількості. Про це у четвер, 16 листопада, заявило Бюро економічної безпеки з посиланням на аналіз експортних операцій. 

В БЕБ повідомили, що це розповсюджена схема вивозу зерна «у чорну» і зазначили, що компанії створюються саме для експорту необлікованого зерна, придбаного за готівку.

«Тобто аграрії вирощують зерно та за готівку продають компаніям, що зазвичай оформлені на підставних осіб та не займаються постійною господарською діяльністю. Ці компанії не подають документи про походження зерна або декларують у митних деклараціях удаваних виробників», — йдеться в повідомленні.

Після того, як зерно залишає межі України, його перепродають кілька разів і воно вже легально потрапляє до кінцевого покупця. 

В БЕБ підкреслили, що такі «схеми» позбавляють бюджет коштів. Адже у результаті «схеми» валютна виручка не повертається до України, бюджет не отримує надходжень, оскільки компанії-експортери є фіктивними.

«Зазвичай кінцевим покупцем зерна є компанія нерезидент, яка передає кошти за товар іншому нерезиденту, повʼязаному з українським експортером», — додали правоохоронці.

«Також існує схема, в якій валюта перераховується на розрахункові рахунки нерезидента, який потім закуповує товар, наприклад, у Китаї та імпортує до України, щоб потім реалізувати його за готівку та продати іншим підприємствам податковий кредит», — розповіли в БЕБ. 

За підсумками проведеного аналізу БЕБ надіслало до уряду України свої пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів, що регулюють питання експорту сільськогосподарської продукції. 

У селі Горонда на Закарпатті з’явиться «сухий порт», який допоможе експортувати агропродукцію. Завдяки цьому вдасться створити понад 200 нових робочих місць.

Нагадаємо, український уряд вживає заходів для вирішення проблеми «чорного» зерна, і вони вже дають бажані результати. Очікується, що звернень від фермерів, які хочуть продати легально вирощений врожай, а нікому, буде менше, завдяки запровадженню списку верифікованих агроекспортерів.

Джерело

Новини України