На Полтавщині майже 50 тисяч хворих на цукровий діабет: які симптоми та лікування

За інформацією: Суспільне Полтава.

Людмила Чала, хвора на цукровий діабет. Фото: Суспільне Полтава

До симптомів цукрового діабету належить, зокрема, втрата ваги, повільне загоювання ран, часте сечовипускання, підвищене відчуття голоду і спраги, втома, а також погіршення зору, розповіла ендокринологиня Златослава Шаєнко.

Симптоми цукрового діабету. Графіка: Суспільне Полтава

"Цукровий діабет зараз визнаний всесвітньою пандемією, третім захворюванням по причині смертності та інвалідності людей. Є фактори ризику і модифіковані. Це – індекс маси тіла, наявність ожиріння, спадковість дуже важливо, це наявність артеріальних гіпертензій, наявність порушень у ліпідному обміні, низька фізична активність, стреси, неправильне харчування", — говорить ендокринологиня 2-ї лікарні Полтави Златослава Шаєнко.

Понад 15 років цукровий діабет лікує Любов Слизько із Полтавської громади. Пігулки замінила на ін’єкції інсуліну. Їх робить двічі на день.

Любов Слизько, хвора на цукровий діабет. Фото: Суспільне Полтава

"Перед тим, що я вже звернулась, мене суглоби турбували. Але в процесі лікування воно ж з кожним роком у мене відшаровується сітківка, мені зробили чотири операції в цьому році. Це пов’язано з діабетом. Суглоби, зуби теж тривожать.", — каже хвора на цукровий діабет Любов Слизько.

Як розповів Володимир Михайлець, нині в області цукрознижувальними препаратами та інсуліном пацієнти забезпечені на 100%.

"Зараз забезпечення інсуліном людей хворих цукровим діабетом здійснюється через аптечну мережу, яка працює напряму з Національною службою здоров’я України, яка відшкодовує вартість інсуліну. Первинно складається план лікування лікарем ендокринологом за місцем проживання таким пацієнтам. Далі пацієнт іде в аптеку, де отримує необхідні ліки", — каже завідувач ендокринологічного відділення обласної лікарні Володимир Михайлець.

Новини України