Демонтовані у Полтаві пам’ятники Ватутіну і Пушкіну передадуть в музей

За інформацією: Суспільне Полтава.

Фото: Суспільне Полтава

Пам’ятники радянському військовослужбовцю Миколі Ватутіну та російському письменникові Олександру Пушкіну, які демонтували у Полтаві, передадуть у музей в Сумську область. Раніше їх зберігали на території комунального підприємства.

Питання про передачу демонтованих постаментів розглянули на сесії Полтавської міської ради 17 листопада. За передачу пам’ятника Ватутіну проголосували 28 депутатів, а Пушкіну ― 29. Про це стало відомо з онлайн-трансляції засідання.

Згідно з проєктами рішень, обидва пам’ятники передадуть Державному історико-культурному заповіднику у Путивлі, що на Сумщині. Це музей, у якому зберігають пам’ятки, пов’язані з радянським періодом.

До цього обидва погруддя зберігали на території комунального підприємства "Декоративні культури".

Пам’ятники Ватутіну і Пушкіну у Полтаві після демонтажу. Telegram Андрій Карпов

Що відомо про демонтаж пам’ятників Ватутіну та Пушкіну у Полтаві

Рішення про демонтаж двох пам’ятників ухвалили 24 липня 2023-го року під час засідання виконавчого комітету Полтавської міської ради. За це проголосував 21 член виконкому. Демонтаж здійснили 27 липня 2023-го.

Микола Ватутін ― це радянський військовий, мав звання генерал. Він був командувачем одного з фронтів часів Другої світової війни. За словами представника Інституту національної пам’яті у регіоні Олега Пустовгара, за керівництва Миколи Ватутіна для звільнення Києва у бій відправляли неозброєними навіть неповнолітніх.

Пам’ятник радянському військовому Миколі Ватутіну в обласному центрі на однойменній вулиці встановили 2013-го, розповідав Суспільному Олег Пустовгар. До того монумент був розміщений на базі місцевого військового інституту зв’язку.

Пам’ятник Ватутіну був розміщений на однойменній вулиці, назву якої змінили на УПА. Фото: Суспільне Полтава

Олександр Пушкін ― російський поет та прозаїк часів Російської імперії. Регіональний представник Інституту нацпам’яті Олег Пустовгар Суспільному розповідав:

"Олександр Пушкін – це трубадур Російської імперії, якого і зараз російська пропаганда використовує у своїх інформаційно-психологічних війнах".

Пам’ятник на честь Пушкіна у Полтаві був встановлений у Березовому сквері. Це погруддя на постаменті. Його закривали чорним поліетиленом, а також обливали фарбою. Сквер розміщений на вулиці Пушкіна, її назву у Полтаві мають змінити згодом.

Новини України