Зустріч Байдена і Сі Цзіньпіна: експерт пояснив, які сигнали стануть важливими для України

США використовуватимуть свої максимальні можливості, щоб Китай вплинув на РФ в контексті російської війни проти України, зауважив експерт.

Євген Добряк оцінив перспективи зустрічі Байдена і Сі Цзіньпіна для України / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Зустріч президента США Джо Байдена із лідером Китаю Сі Цзіньпіном є історичною і значущою, в тому числі для України. Обидві держави мають прямий глобальний геополітичний і геоекономічний вплив у всьому світі.  

Про це заявив в ефірі телеканалу FREEДОМ експерт з міжнародних відносин, народний депутат України VI скликання Євген Добряк. Він наголосив, що донині Китай дотримувався нейтральної позиції як у війні РФ проти України, так і у конфлікті на Близькому Сході. За його словами, йдеться про активний нейтралітет у бік Росії та у бік арабських держав і ХАМАС, що видно на всіх полях. 

«США використовуватимуть свої максимальні можливості, щоб у російсько-українській війні Китай вплинув на свого ситуативно головного союзника — Російську Федерацію, безпосереднього васала, який міг би вплинути на риторику і позицію Росії стосовно війни. Також США сподіваються на вплив Китаю в регіоні Близького Сходу, щоб він вплинув на Іран і своїх союзників, які перебувають на боці ХАМАС, щоб прискорити і не дати розширитися конфлікту», – пояснив Добряк. 

Відео дня

Водночас експерт погодився із твердженням про те, що ознакою успіху цієї зустрічі у питанні війни РФ проти України буде бодай часткова зміна в риториці Китаю стосовно російського вторгнення. Він наголосив, що для України це має «величезне значення». 

«Якщо Сполучені Штати зможуть переконати Пекін, що фактично мирна ініціатива, яку висував Пекін з приводу врегулювання війни в Україні, там є два пункти, які повністю влаштовують увесь цивілізований світ, — пункти 1 і 7. Пункт перший про суверенітет і територіальну цілісність усіх держав, повагу до Статуту ООН, Хартії тощо. І другий аспект і питання стосуються неприпустимості ядерної війни. Усе. Це те, що нас влаштовує повністю», – зауважив експерт. 

Він наголосив, що в разі використання Пекіном такої риторики, так звана «активно нейтральна позиція» Китаю відігравала б серйозну роль для України. Добряк додав, що наразі ця позиція є великою проблемою.

«Ми розуміємо, чому активно нейтральна позиція: з одного боку, військово-технічно вони не допомагають Росії, але з іншого боку, фактично економіка РФ тримається на плаву тільки завдяки Пекіну і Китаю. І це для нас проблема дуже велика. Тому хоча б у політичній риториці, якщо зміниться позиція Китаю, для нас це буде дуже великий плюс», – резюмував експерт-міжнародник. 

Джерело

Новини України