У Полтаві провели богослужіння під керівництвом митрополита Київського і всієї України Епіфанія

За інформацією: Суспільне Полтава.

Фото: Суспільне Полтава

15 листопада у Свято-Успенському соборі провели урочисте богослужіння на вшанування духівника ХVIII століття святого Паїсія Величковського. Його очолив митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Під час богослужіння освятили та презентували образ Паїсія Величковського, створеного львівським скульптором Володимиром Цісариком.

Скульптурний образ преподобного Паїсія Величковського. Фото: Суспільне Полтава

"Скульптура виготовлена з бронзи. Працював над нею приблизно пів року. Спочатку робилася в глині, потім відливав у бронзі. Роботи велися у моїй майстерні у Львові. Коли я був тут, у Полтаві, я зустрічався з владикою Федором, він надавав мені консультації щодо візуального образу. Показував багато ікон. Я зробив частину роботи, пересилав, показував. Владика казав: "Так, це добре. А це не по канонах". Відповідно, треба було зберегти усі канони церковні. Це все було втілено в цій роботі", — каже скульптор.

У Полтаві провели богослужіння під керівництвом митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Фото: Суспільне Полтава

Нині скульптура зберігається у соборі, пізніше її планують встановити на обране полтавцями місце.

"Преподобний Паїсій має велике значення для Православної церкви України, тому що він залишив великий епістолярний спадок, він багато переклав. Не всі в той час, коли він жив, мали змогу чути його, дослухатися до його порад. Тому він залишив цей спадок, яким церква і ми зараз користуємося, особливо це стосується чернецтва.У минулому році святкували 300 років, ми пам’ятаємо. Ми повернули його на батьківщину, він є уродженцем полтавським і ми гордимося, що маємо таких величних синів українського народу", — говорить митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Новини України