Філатов виступив під час триденної конференції у Лейпцигу, яка пройшла за участі президента Німеччини Штайнмаєра та 550 делегатів

У Лейпцигу відбулася шоста німецько-українська конференція муніципального партнерства, що зібрала 550 делегатів від місцевого самоврядування обох країн.

 

«Ці відносини зовсім не абстрактні. Вони формують повсякденне життя, поєднують людей обох країн. Тож не в останню чергу сила міст зближує людей. Україна не припинить боротьби за незалежність. А ми не перестанемо надавати їй підтримку — гуманітарну, фінансову та військову», — наголосив президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час виступу.

 

Водночас глава Української держави Володимир Зеленський, який доєднався до конференції відеозв’язком, підкреслив: він упевнений, що представники українських міст вкажуть на можливості спільної економічної роботи, які є нині в Україні: «Сподіваюсь, що участь українських мерів у цій конференції буде теж плідною. Кожна домовленість між містами наших країн направлена на захист людей і однозначно цьому послужить».

 

Тож головна мета конференції — подальша розбудова комунального партнерства українських міст із німецькими та загалом європейськими громадами. А також відбудова і повоєнний розвиток країни та зцілення суспільства від травм війни.

 

Говорячи про потребу людей бути впевненими у довготривалій підтримці світу, мер Дніпра Борис Філатов наголосив, що нині одним із сигналів цього є німецько-українське співробітництво міст. І саме Дніпро у побратимстві з Кельном демонструє потужний приклад такої роботи.

 

Про це Філатов заявив під час свого виступу на одній з панелей конференції, в якій також взяв участь мер Києва Віталій Кличко.

Філатов згадав системну підтримку, яку Кельн надав Дніпру. Це кілька сотень генераторів, планшети та меблі для школярів, пожежні машини та амуніція для рятувальників, а також автобуси, які надіслали місту після того, як російська ракета знищила понад сто одиниць громадського транспорту.

 

«Я можу наводити багато прикладів. Але коли ми говоримо про згуртованість — це не лише про техніку та ресурси. Насамперед нам потрібна емпатія і розуміння того, що наші партнери залишаються з нами. І ми це бачимо. І німецько-українське муніципальне співробітництво має вплив на згуртованість української нації», — сказав Філатов.

Зі свого боку, пані мер Кельна Генрієтта Рекер наголосила, що необхідна підтримка Дніпра триватиме далі.

Конкретні подальші кроки вона обговорила з Борисом Філатовим уже під час особистої зустрічі. Зокрема йшлося про посилення залучення німецького бізнесу, що хоче інвестувати в Дніпро, перспективу відкриття у місті філії виставкового центру Кельна, а також шляхи утилізації залишків будинків та споруд, розбитих російськими ракетами.

Водночас Філатов разом з мером Львова Андрієм Садовим долучився до панельної дискусії щодо залучення громадян до врядування.

 

Детально конференцію в Лейпцигу висвітлюють чимало німецьких видань. Зокрема, Deutsche Welle (https://www.dw.com/uk/vid-vodopostacanna-do-zbroi-pro-so-u-lejpcigu-govorat-ukrainski-j-nimecki-meri/a-67401435).

Новини України