Лікар-мамолог Володимир Жирко розповів, як виявити рак грудей на ранній стадії

Рак грудей – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань серед жінок. Тож часто у людей виникають запитання, пов’язані з новоутвореннями молочних залоз. На найпоширеніші з них відповів лікар-мамолог ОТМО Жирко Володимир Вікторовичє   — Які фактори можуть спровокувати рак грудей?

— Якщо говорити про чинники, які можуть стати причинами раку, то серед них можна виокремити: вік; спадковість; рання менерхе; пізня менопауза – після 55 років; гормональні порушення; стреси; тривалий прийом гормональних контрацептивів; генні мутації BRCA1 і BRCA2;
— Яким чином можна здійснити самообстеження для раннього виявлення онкології молочних залоз?

— Перш за все, це візуальний огляд. Потрібно роздягнутися до поясу і встати перед дзеркалом, з опущеними руками вздовж тулуба та згодом з піднятими за голову. Оцінити розмір грудей, симетричність, форму, стан шкіри. Наступне – це пальпація грудей. Її слід проводити за годинниковою стрілкою від верхньої внутрішньої поверхні молочної залози. Важливо відзначити ущільнення або розм’якшення тканин. Також обстежити соски шляхом легкого натискання. Таким чином можна перевірити чи немає вузликів, горбків, виділень. Тож якщо вам потрібна консультація лікаря-мамолога, наші лікарі завжди готові допомогти.   Звертайтесь  за адресою: м. Краматорськ вул. О.Тихого, 31. Або телефонуйте: 0502903449 – реєстратура; 0502903430 – колцентр.

Джерело

Новини України