Виробники електромобілів збільшили знижки на тлі падіння попиту

Виробники електромобілів збільшили знижки на тлі падіння попиту

Автовиробники займаються просуванням продажу електромобілів

У Великій Британії знижки на електромобілі становлять 11%, у США — 10%, а в Німеччині — близько 7%.

Світові автовиробники значно збільшили знижки на електромобілі в спробі сповільнити ослаблення попиту на них. Про це пише Financial Times із посиланням на зібрані HSBC дані.   Попит виявився нижчим за очікування, зокрема, через високі ціни, негативні повідомлення (наприклад, відкликання машин, випадки загоряння акумуляторів) і недостатньо розвинену інфраструктуру зарядних станцій, унаслідок чого масовий ринок з обережністю ставиться до купівлі електромобілів.

У Великій Британії знижки в жовтні давали змогу купити електромобіль у середньому на 11% нижче від рекомендованої роздрібної ціни, у США — на 10%. Рік тому в Німеччині знижки майже не пропонувалися, а зараз вони становлять близько 7%.   Американська компанія послідовно знижувала ціни в Європі, США та Китаї, щоб підтримати продаж автомобілів. Це також впливає на конкурентів.   Видання зазначає, що попереджувальні сигнали про ослаблення попиту були. Так, Volkswagen відклала плани з будівництва четвертого заводу для виробництва акумуляторів, пославшись на млявий попит на електромобілі в Європі, а Mercedes-Benz назвала жорстоку цінову війну в Китаї причиною падіння прибутку.   Ще одним важливим фактором, який відштовхує людей від купівлі електромобілів, стала політика урядів у цій сфері. Якщо раніше населення вважало електромобілі єдиним варіантом для майбутнього, то тепер у цьому з’явилися сумніви.   Раніше цього року Брюссель ухвалив рішення про те, щоб дозволити продаж після 2035 року нових бензинових автомобілів, які працюють на синтетичному електропальному (новий клас вуглецево-нейтральних видів пального, що виробляються за допомогою електроенергії з поновлюваних джерел).   Велика Британія перенесла введення заборони на продаж нових бензинових автомобілів з 2030 року на 2035 рік, що також змінило настрій навколо електромобілів. 

Нагадаємо, раніше Єврокомісія оголосила про початок антидемпінгового розслідування щодо імпорту вироблених у Китаї електромобілів. ЄК має намір перевірити той факт, що китайські виробники пасажирських електричних автомобілів отримують державні субсидії, що завдає шкоди промисловості ЄС.
  У серпні компанія Tesla представила у США дві дешевші версії свого седана Model S і позашляховика Model X, проте з меншим запасом ходу. Нові Model S і X коштують 78 490 і 88 490 доларів відповідно, що приблизно на 10% дешевше, ніж попередні бюджетні моделі.

Джерело

Новини України