У скільки жителям Полтави обходяться овочі для борщового набору

За інформацією: Суспільне Полтава.

Надія Пурей, продавчиня овочів на ринку. Фото: Суспільне Полтава

"«Горбачовка», «Белароза», «Арізона», «Рів’єра», «Пікасо». Коли люди вибирають, кожен хоче відразу продати, щоб не ховати у погріб", — каже продавчиня овочів на ринку Надія Пурей.

Овочі для борщового набору. Фото: Суспільне Полтава

Порівняно з минулим роком ціна на овочі знизилась, говорить продавчиня Любов Антоненко.

"Овочі у цьому році не дуже дорогі. Справа в тому, що все вродило. Картопля добре вродила – 10 гривень, капуста вродила дуже добре, цибуля, морковка. Ми живемо в Мачухах, то дуже хороший урожай. Влітку ж була капуста молода, ціни були великі, тоді падали ціни Пам’ятаєте, яка цибуля була в тому році – 60-80, у цьому році 15. Морковка 10-12. Морква була дорога, і 40-50 була", — говорить продавчиня овочів на ринку Любов Антоненко.

Овочі. Фото: Суспільне Полтава

"Якщо це дрібні фермерські овочеві господарства, то якщо погодні умови були сприятливі, а в цілому цього літа урожай на овочі, на фрукти був досить непоганим, то відповідно тоді ціни будуть нижчі. Овочі дуже довго зберігатись не можуть, тому що вони сприятливі до мікробіологічного ураження, і дуже важливо їх зберігати при правильній температурі, правильному товарному сусідству", — говорить кандидатка технічних наук Аліна Ткаченко.

Овочі подешевшали, та вартість борщового набору в Україні зросла, каже Аліна Ткаченко.

Якщо, наприклад, аналізувати ціни до повномасштабної війни, це була середня вартість трилітрової каструлі – 60 гривень, сьогодні це близько 170. На це впливають не лише ціни на овочі, але і ціни на олію, а також ціни на м’ясо. М’ясо у нас десь на 2/3 подорожчало", — каже кандидатка технічних наук Аліна Ткаченко.

Капуста. Фото: Суспільне Полтава

Загалом попит нині на овочі на ринку нижчий, каже продавчиня Олена Чужбенко.

"Село садило більше, розраховували, що Херсона не буде. Попиту покупців немає, виїхали люди, нема людей. Який контингент на ринку ходить – бабусі і дідусі", — говорить продавчиня овочів на ринку Олена Чужбенко.

"Я поруч з домом маю декілька супермаркетів і там купляю гарні овочі. Влітку було дорожче, але то пішов врожай восени, і стало дешевше. То такі ціни доступні для всіх", — каже покупчиня Зоя Головіна.

За словами кандидатки технічних наук, ціни на овочі борщового набору зростуть на початку наступного року.

Новини України