Близько двох мільйонів гривень на допомогу військовим зібрали у благодійній кав’ярні у Полтаві

За інформацією: Суспільне Полтава.

Благодійна кав’ярня у Полтаві. Суспільне Полтава

"У нас всі кошти йдуть у скриню, каси у нас немає. У нас можливий також переказ на карту, щоб відвідувачам було комфортно для розрахунку", — каже працівниця благодійної кав’ярні Олександра Єфанова.

Діяти цей соціальний проєкт почав із травня 2022-го. Започаткували його волонтери благодійної організації "Полтавський батальйон небайдужих", розповіла Наталія Гранчак.

"Благокава" розпочалася із акції "Мамине печиво", яке започаткувала Інна Якобенко. Коли збори вже почали падати і ми зрозуміли, що потрібно щось придумувати для того, щоб продовжувати допомагати нашим військовим. Ми принесли сюди невеличку кавову машинку, люди приносили печиво пекли, Інна вдома багато пекла. І тоді я згадала свою давню мрію зробити тут кав’ярню", — говорить голова БО "Полтавський батальйон небайдужих" Наталія Гранчак.

Усього у кав’ярні зібрали близько двох мільйонів гривень для військових. Суспільне Полтава

Загалом за понад рік роботи закладу закрили кілька десятків зборів, каже Наталія Гранчак. Зокрема, для військових на фронт купували автомобілі, тепловізори, квадрокоптери, зарядні станції, каже Наталія Гранчак.

"Один з грандіозних зборів, він був спонтанним, він тривав на цей Великдень 2023 року, де за п’ять днів ми зібрали 220 тисяч гривень. Ми продавали паски. Сьогодні ми збираємо на пікап для 225-ї бригади. До нас звернулися наші друзі і вже є близько 200 тисяч. Залишилося ще 60", — каже голова БО "Полтавський батальйон небайдужих" Наталія Гранчак.

Щодня заклад відвідує до 200 жителів та гостей міста. Суспільне Полтава

"Приходжу до "Благокави", п’ю каву тут і крім того, що це для мене приємно, що я вийшла в люди, це 100% на ЗСУ, це така допомога нашим військовим. Тут не тільки солодощі ви можете бачити, тут і сувеніри, і чай, і мило, і вироби, чашечки, горнятка різні, і намиста, і ляльки-мотанки. Я, наприклад, навесні носила квіти з саду. Теж їх тут дівчата продавали і 100% від реалізації віддавали на допомогу, на збори від "Батальйону небайдужих"", — говорить відвідувачка благодійної кав’ярні Ірина Коноз.

Щодня до закладу приходить близько двох сотень людей, говорить Олександра Єфанова. Олеся Трофимова до Полтави приїхала із Харкова. У такому закладі вперше.

Вироби майстринь представлені у кав’ярні. Суспільне Полтава

"Дуже люблю це місто, мені тут дуже затишно, особливо в таких місцях. Я вперше бачу таку ініціативу і мені дуже приємно долучитись до неї. І приємно, що можна бути і корисним і отримати якесь таке базове задоволення", — розповідає відвідувачка благодійної кав’ярні Олеся Трофимова.

Як розповіла Наталія Гранчак, за півтора роки роботи у благодійній кав’ярні на різні проєкти зібрали близько двох мільйонів гривень.

У закладі готують підвшену каву для військових. Суспільне Полтава

"В ці мільйон 800 (тисяч гривень – ред) ми включали лише те, що ми тут змогли продати. Ми не включали збори на карточку, ми не включали те, що ми розігруємо різні картини. Це, звісно, наша діяльність, але ми намагались показати те, що ми наторгували", — каже голова БО "Полтавський батальйон небайдужих" Наталія Гранчак.

Новини України