У Європі почався опалювальний сезон

У Європі почався опалювальний сезон

Фото: ceep.be Європа активно купує скраплений газ

Наразі ПСГ Європи заповнені на 99,61%. Це майже на 10% більше, ніж у середньому на цю дату за останні п’ять років.

У країнах Європи розпочався опалювальний сезон. Відбір газу із підземних сховищ газу (ПСГ) вперше перевищив закачування поточної осені. Про це свідчать дані асоціації Gas Infrastructure Europe (GIE) у четвер, 9 листопада.

Наразі ПСГ Європи заповнені на 99,61% (на 9,84% більше, ніж у середньому на цю дату за останні п’ять років), у них перебуває 109,82 млрд куб. м газу, що є історичним максимумом запасів газу до ЄС. Відбір газу 7 листопада склав 44 млн куб. м. У той же час закачування склало лише 27 млн куб. м. Запаси зменшились на символічні 0,02%.

На поточному тижні в Центральній та Західній Європі зафіксовно похолодання. При цьому частка вітрогенерації у виробленні електроенергії ЄС у листопаді підскочила до 29%.

Надходження СПГ із терміналів до газотранспортної системи Європи у листопаді зросли. Наразі потужності регазифікації зрідженого газу та подальшого його закачування до трубопроводів Європи завантажено на 64% від максимуму. Середня ціна закупівлі газу у листопаді в Європі складає $515.

Нагадаємо, Україна накопичила понад 16 млрд кубів газу. Поточні запаси газу на 1,3 млрд кубометрів більше, ніж планувалося згідно з прогнозним балансом Кабміну.

Джерело

Новини України