Інфляція в Україні на мінімумі за три роки

Інфляція в Україні на мінімумі за три роки

Фото: Getty Images В Україні закінчився сезон дешевих овочів

Найбільше за минулий місяць подорожчали овочі – на 14,0%. Але вони в середньому коштують на 20,2% дешевше ніж рік тому.

Зростання споживчих цін в Україні у жовтні прискорилося до 0,8% порівняно з 0,5% у вересні. Але річна інфляція сповільнилася до мінімуму майже за три роки. Про це свідчать дані Держстату у четвер, 9 листопада.

Так, з початку 2023 року ціни зросли на 3,8%. При цьому річна інфляція – до жовтня минулого року – сповільнилася до 5,3%. Це мінімальне значення із грудня 2020 року.

Продукти харчування у жовтні подорожчали на 1,0%. Найбільше за місяць подорожчали овочі – на 14,0%. Але вони в середньому коштують на 20,2% дешевше ніж рік тому.

Яйця подорожчали на 10,1%, але коштують дешевше на 15%, ніж у жовтні минулого року.

На 2,1-0,6% зросли ціни на молоко та молочні продукти, яловичину, масло, сало, безалкогольні напої, хліб.

Водночас на 5,3-0,1% знизилися ціни на продукти переробки зернових, соняшникову олію, фрукти, цукор, рис, свинину, м’ясо птиці, макаронні вироби.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,4%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 0,9%.

Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 0,4% відбулося в першу чергу за рахунок подорожчання амбулаторних послуг на 0,9% та послуг лікарень – на 0,6%.

Ціни на транспорт зросли на 1,5% в основному через подорожчання палива та мастил на 3,5%. Водночас на 5,7% подешевшав проїзд у залізничному пасажирському транспорті.

Нагадаємо, Нацбанк втретє за рік покращив прогноз зростання ВВП та темпів зниження  інфляції за підсумками 2023 року. Також регулятор поліпшив прогноз економіки на наступний рік.

Джерело

Новини України