«Львівська політехніка» відреагувала на скандал з Іриною Фаріон

Національний університет  «Львівська політехніка» надав офіційний коментар щодо скандального інтерв’ю Ірини Фаріон журналістці Яніні Соколовій. Реакція навчального закладу з’явилася на сайті.

Зазначається, що «Львівська політехніка» від початку російської агресії в Україні 2014 року активно допомагає українським воїнам, які борються проти ворога і обстоюють наше право на незалежність і цілісність нашої держави. Йдеться про інтелектуальні ресурси, наукові розробки, волонтерство тощо. У лавах українських захисників воюють представники навчального закладу – студенти, викладачі, працівники, випускники.

«Беззаперечно, кожен воїн, який боронить нашу землю і наш народ, незалежно від віросповідання чи мови спілкування, заслуговує найвищої поваги і вдячності. І це – непорушна позиція нашого університету», – наголосили в НУ «ЛП».

У політехніці діє кодекс корпоративної культури, додається у повідомленні, який визначає моральні принципи, правила та норми спілкування і поведінки учасників академічної спільноти нашого університету. Проте обурливі висловлювання Фаріон навчальний заклад прокоментував доволі стримано.

«Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом», – підсумували в Національному університеті «Львівська політехніка».

Зокрема, студенти Національного університету «Львівська політехніка» вимагають негайно звільнити Ірину Фаріон. Відповідні оголошення вони розмістили у навчальному закладі. 

Скандал з Іриною Фаріон: що відомо

Українська мовознавиця, докторка філологічних наук та екс-нардепка Ірина Фаріон відзначилася скандальними докорами воїнам полку «Азов», які розмовляють російською мовою. 

«Я категорично цього не приймаю. У мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні? І ви дуже розумні. Що вам заважає виконувати 29 статтю закону про Збройні сили України. Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді», – сказала Фаріон.

Журналістка Яніна Соколова відповіла, що попри використання російської мови, «азовців» не можна назвати «к*цапами», але Фаріон заявила, що й українцями їх не вважає.

На таку заяву мовознавиці, вже відреагували екскомандир полку «Азов», майор ЗСУ,  заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін і уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Він закликав правоохоронців та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення вжити відповідні заходи через негативні висловлювання та звинувачення колишньої народної депутатки Ірини Фаріон стосовно військовослужбовців ЗСУ, які спілкуються мовами нацменшин. 

Джерело

Новини України