Лікар Альона Денисова: «Вберегтися від гепатиту А допоможуть прості щоденні правила»


Лікар Центру сімейної медицини №1 Краматорська Альона Денисова проінформувала про гепатит А та надала поради, як себе захистити.   Гепатит А (хвороба Боткіна) – це захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і важкий перебіг.   Це захворювання передається через: 

забруднені їжу та воду, що можуть містити фекалії інфікованих людей, недотримання особистої гігієни, деякі види сексуальних стосунків.   Вірус гепатиту А зберігається у воді від 3 до 10 місяців, у випорожненнях – до 30 діб, у сухому середовищі за кімнатної температури – протягом тижня, а при кип’ятінні гине через 5 хвилин.   До загальних проявів цього захворювання можна віднести:   слабкість та втомлюваність, підвищення температури тіла, втрату апетиту, діарею, блювання, неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі, жовтушність шкіри.

Після перенесення хвороби Боткіна формується довічний імунітет.   Вберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила:   миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету, вживання лише кип’яченої води, миття овочів та фруктів.   Для профілактики інфікування існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто її можна придбати в аптеках.

Важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування, на підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах. Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!
Контакти call-центру: 050-357-07-05, 095-274-18-02, 42-00-98, 050-458-33-75 (амбулаторія в м. Київ).  

Джерело

Новини України