Переможці конкурсу екоініціатив на Полтавщині: на якому етапі реалізація

За інформацією: Суспільне Полтава.

Фото: Суспільне Полтава

Для реалізації проєктів, які цьогоріч перемогли на обласному конкурсі екоініціатив, проводять закупівлі. Нині відомо про два проєкти, які втілили. Фінансують ініціативи з обласного та місцевих бюджетів.

Про це Суспільному розповіла начальниця відділу інвестиційної діяльності Полтавської облради Олеся Дроботенко.

Перший проєкт

Учениці Соколовобалківської школи, що у Нехворощанській громаді, проводять дослід під час уроку. Роблять це з допомогою приладдя, яке отримала у результаті цьогорічної перемоги на обласному конкурсі екологічних ініціатив.

Учні проводять дослід. Фото: Суспільне Полтава

"Сьогодні ми працюємо над реалізацією проєкту 2023-го року «Еко-лабораторія GreenSchool» для вчителів та учнів нашого закладу. Це і стільці та парти, за якими сидять дітки, це і уся кількість мікроскопів. Лабораторії для спостереження за ростом і розвитком рослин, це і метеостанція, яка йшла у комплекті із дозиметром, який на сьогодні дуже актуальний. Набори лабораторні з природознавства. Цікавий набір лабораторний «PASCO». І це також лабораторний набір, компаси",каже авторка проєкту-переможця конкурсу екоініціатив Лариса Поглазова.

Приладдя, яке отримала у результаті цьогорічної перемоги на обласному конкурсі екологічних ініціатив. Фото: Суспільне Полтава

За словами учительки, це частина обладнання, яке отримали у рамках проєкту. Решту ще чекають.

Приладдя, яке отримала у результаті цьогорічної перемоги конкурсі екологічних ініціатив. Фото: Суспільне Полтава

"До того, як ми отримали усі ці прибори, ми навчалися лише за допомогою книг, презентацій чи відеороликів. Це було досить нудно, адже ми не бачили нічого на живому прикладі. А коли це усе прийшло, нам це цікаво дивитися. Найбільше нам подобається використовувати на уроках мікроскоп", говорить учениця Соколовобалківської школи Валерія Грек.

Другий проєкт

Навпроти школи реалізовують іще один цьогорічний проєкт-переможець. Його авторка – заступниця голови громади.

Релакс-парк. Фото: Суспільне Полтава

"Буде релакс-парк для громадян наших трьох сіл: Соколова Балка, Андріївка і Світлівщина. Зараз ми розпланували під доріжки. Буде завезена плитка і будуть зроблені доріжки. Буде альтанка, гойдалки. Буде дитяча зона, там буде спеціальна дитяча гойдалка. Між ними будуть посаджені дерева красиві, куші, квіти", авторка проєкту-переможця конкурсу екоініціатив Світлана Калініченко.

За словами Світлани Калініченко, цьогоріч планують висадити рослини та поставити альтанку. Решту допрацьовуватиму наступного року. Загалом цього року у конкурсі екоініціатив переміг 31 проєкт з 14 громад Полтавщини. Із обласного бюджету на це передбачено 6 мільйонів гривень. Половину або більше від суми мають дати з бюджету громад. На кожну з трьох категорій – міські, селищні та сільські проєкти – різні суми.

Третій проєкт

Третій проєкт, який виграла Нехворощанська громада, це облаштування зеленої зони на території місцевого ліцею. Його авторка заступниця керівника закладу.

Облаштування зеленої зони. Фото: Суспільне Полтава

"Передбачається поставити кілька альтанок, лавочки для відпочинку і, звісно, озеленити територію нашого ліцею. Що у нас готово? Завезено альтанки, придбані чотири лавочки і замовлені, але ще не привезені зелені насадження: блакитні ялинки, туї, ялівець",каже авторка проєкту-переможця конкурсу екоініціатив Надія Шерстюк.

Як повідомила Суспільному заступниця голови Нехворощанської сільради Ольга Хоменко, реалізацію проєктів співфінансують із бюджету громади. На три проєкти загалом спрямували понад 632 тисячі гривень.

Що відомо про проєкт екологічних ініціатив на Полтавщині

Конкурс екологічних громадських ініціатив на Полтавщині вперше влаштували 2019-го. Торік його не було через початок повномасштабної війни в Україні. За три роки визначили 119 проєктів-переможців. Із них реалізували приблизно 80%. Інші поки не втілили, зокрема, через брак фінансування та складнощі з оформленням документів, повідомляла раніше Суспільному начальниця відділу інвестиційної діяльності Полтавської облради Олеся Дроботенко.

"Більшість громад провели тендерні процедури і зараз у них або період укладення договорів, або закупівля. Відомо наразі про два втілених повністю проєкти. Це у Котельві сортування сміття і Нехворощанська громада. Є такі проєкти, які потребували змін на сесії обласної ради до переліку природоохоронних заходів щодо перерахування коштів з капітальних видатків на поточні або навпаки. Тому що, коли вони подавали, то планували одне, а почали втілювати, то виявилося, що це інший фонд", — каже начальниця відділу інвестиційної діяльності Полтавської облради Олеся Дроботенко.

Новини України