Ціни на продукти злетіли: в чому причина і що буде з цінниками на початок зими

Ціни на продукти злетіли: в чому причина і що буде з цінниками на початок зими

Фото: vechirniy.kyiv.ua​

Чимало українців витрачають на їжу кожну другу зароблену гривню – не дивно, що подорожчання продуктів цікавить насамперед. Адже якщо стаття витрат забирає половину всіх грошей, навіть мінімальне подорожчання боляче битиме по сімейному бюджету. З початку повномасштабної війни ми тільки й робимо, що пишемо про зростання цін на продукти. Щоразу здається, що купівельна спроможність українців вже на межі і дорожчати далі просто нікуди, але ціни знову і знову знаходять можливості для зростання.

Цінові рекорди

Якщо вірити статистиці, за рік (вересень до вересня) ціни на продукти зросли лише на 5,8%. А найбільше за останні 12 місяців подорожчали яйця (+24%) та м’ясо (+18%). Ці цінові рекорди експерти пов’язують із ускладненням логістики, подорожчанням палива для транспортування, зростанням вартості кормів та електроенергії, а також зі скорочення поголів’я худоби через бойові дії та внаслідок окупації частини територій.

Жовтневу статистику ми побачимо лише за місяць, але якщо вивчити ціни не в таблицях Держстату, а в магазинах, можна побачити, що на місці вони не стоять.

М’ясо продовжує дорожчати, яйця в супермаркетах продаються по 45-65 грн за десяток, додала в ціні й «молочка»: повільно, але впевнено зростають ціни на молоко, вершкове масло, кисломолочні продукти. Кілограм бананів вже коштує 50 грн. Але найбільше покупців вражають ціни на свіжі овочі. Наприклад, вартість огірків злетіла до 90-100 грн за кілограм, а це лише середина жовтня!

– Огірки раніше вирощували до пізніх термінів – 20-х чисел жовтня – у Херсонській та Одеській областях, а польові огірки закінчуються наприкінці серпня, – пояснила в розмові з KP.UA експерт Світового Банку Оксана Руженкова. – Потім на продаж йдуть огірки з теплиць так званого другого обороту (перший урожай – помідори, другий – огірки). Через холод вони починають хворіти, листя жовтіє, потім уражаються стебла, от і все – урожай закінчився.

Під осінь у теплицях на заході України садять цвітну капусту, броколі, зелень, салати, пекінську капусту, редис «дайкон». Це культури, які швидко ростуть, підлягають реалізації за незначних холодних температур або можуть зберігатися в сховищах кустарного типу. Оксана Руженкова звертає увагу, що овочівники на заході України є асами у тепличному господарстві: вони навчилися отримувати по 3-4 урожаї за рік, розумно комбінуючи та замінюючи культури у теплицях. Але огірки дуже теплолюбні, в холодну пору року для їх вирощування потрібне опалення, звідси й неадекватна ціна.

Що подешевшало

У той же час багато овочів за рік серйозно подешевшали, тішать цінами яблука, які «втратили» понад чверть вартості. На 8% знизилися ціни на соняшникову олію, що експерти пов’язують із деяким зниженням світових цін та певними труднощами з експортом. Трохи подешевшали крупи та борошно, у середньому знизилися ціни на макаронні вироби. На кілька копійок знизилася ціна на цукор: за даними порталу minfin.com.ua, якщо у вересні середня ціна у супермаркетах становила 34,46 грн за кіло, то у жовтні – 34,42 грн.

У рамках пристойності поки що себе тримають овочі борщового набору. Цибуля зараз продається по 8-12 грн за кіло, буряк – по 7,70 грн, морква – по 7,50-8,00 грн, мита – удвічі дорожча.

За словами Оксани Руженкової, морква поки що продається дешево, оскільки новачки ринку вирощували моркву середніх термінів дозрівання і зараз намагаються її оперативно збути за дуже доступними цінами. Справа в тому, пояснює експерт, що у них просто немає сховищ під моркву. Приблизно такі ціни збережуться до грудня, а то й до нового року: досі сорти середніх термінів дозрівання нормально зберігаються на складах старого типу. Потім ціна моркви почне зростати.

— Цього року ми зібрали дуже добрий урожай і зернових, і олійних, та й взагалі всього, — підсумував у розмові з KP.UA виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін. – Ситуація набагато краща, ніж була рік тому. Незважаючи на те, що 2022-го ми через початок повномасштабної війни посіяли на 10% менше, ніж роком раніше, зараз збираємо набагато більше. За оцінками Української зернової асоціації, загальний обсяг урожаю, який ми зберемо, становитиме близько 80 млн тонн. Це багато.

Загальні запаси овочів борщового набору сьогодні перевищують торішні, продовжує експерт, відповідно і морква, і цибуля зараз набагато дешевша. Та й загалом темпи зростання цін серйозно сповільнилися: якщо за підсумками 2022 року інфляція в Україні склала 26,6%, то зараз річна інфляція (вересень до вересня) становить 7,1%.

Прогнози на листопад

На жаль, прогнози на кінець осені невтішні: ціни на продукти продовжать зростати. На думку Олега Пендзіна, продуктові цінники в середньому додадуть 3-4% до кінця року.

Основні причини ті самі – сезонність, подорожчання палива та очікування девальвації гривні після запровадження гнучкого курсу.

З м’яса, за оцінками експертів, найбільше подорожчає свинина (на 3-5%), а яловичина та курятина як мінімум не подешевшають.

Не виключено, що на 7-10% подорожчають молочні продукти, і тут на перший план виходить сезонність: надої зменшуються, а витрати на утримання поголів’я холодної пори року збільшуються.

Також найближчим часом в Україні відчутно зростуть ціни на яйця, а піка вони, ймовірно, досягнуть перед новорічними святами, як було минулого року. Про це з посиланням на прогноз голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександра Гайду написав портал agronews.ua. Ціни на яйця можуть зрости до 75 грн за десяток і вище, що насамперед пов’язано із сезонним зменшенням пропозиції. Раніше ці коливання згладжувалися завдяки високій частці у виробництві яєць великих птахофабрик. Однак після початку повномасштабної війни основним гравцем на ринку став приватний сектор, а тут несучість курей значною мірою залежить від пори року.

Також попереду на нас чекає сезонне подорожчання (мінімум на 10% за місяць) овочів та фруктів через зростання витрат на зберігання та транспортування. У зоні ризику все – від огірків-помідорів до овочів борщового набору.

Імпортні фрукти, насамперед популярні у нас банани та апельсини, можуть подорожчати як через реальне зростання курсу, так і очікування його зростання. Експерти не виключають, що банани на початок зими продаватимуться по 55-60 грн за кіло, а ціна за кілограм апельсинів впритул наблизиться до 100 грн.

При цьому ціни на крупи та борошно не зростуть, а гречка взагалі може подешевшати на 3-5%. Експерти зазначають, що цьогорічний урожай гречки дуже хороший: якщо минулого року було зібрано близько 140 тис. тонн, то зараз – понад 170 тис. тонн при довоєнному споживанні близько 110 тис. тонн. Отже, саме час згадати про користь цієї крупи, пошукати різноманітні старі рецепти і спробувати економити хоча б на ній.​

Джерело

Новини України