В Україні вчетверте покращили прогноз врожаю

В Україні вчетверте покращили прогноз врожаю

Фото: Getty Images Україна збере великий врожай кукурудзи

В результаті врожай зернових та олійних у 2023 році може перевищити минулорічний на 7,8 млн тонн.

У поточному році врожай тонн зернових та олійних в Україні може сягнути майже 82 млн тонн. Такий прогноз оприлюднила Українська зернова асоціація (УЗА) у п’ятницю, 3 листопада

Аналітики учетверте за сезон покращили прогноз ще на 1,1 млн тонн – до 81,6 млн тонн зернових та олійних. В результаті врожай 2023 року може перевищити минулорічний на 7,8 млн тонн.

«Постійне зростання прогнозу цьогорічного врожаю пояснюється сприятливими погодними умовами і кращою врожайністю культур. Цього разу врожай покращений за рахунок збільшення очікуваного врожаю кукурудзи та соняшнику», – йдеться у повідомленні.

Водночас експорт зернових та олійних культур з України в новому сезоні 2023/2024 потенційно може впасти до 50 млн тонн, порівняно із 58 млн тонн у минулому сезоні, що який закінчився 30 червня 2023 року.

«Таких обсягів експорту в новому сезоні можна досягти тільки, якщо Україна зможе експортувати через свої чорноморські порти, а також за умови покращення і здешевлення логістики альтернативних маршрутів, зокрема й Дунайського шляху», – зазначили аналітики.

Нагадаємо, ще на початку вересня УЗА оцінювала у 80,5 млн тонн потенційний врожай зернових та олійних культур.

Також повідомлялося, що Україна вже зібрала понад 60 млн тонн нового врожаю.

Джерело

Новини України