Уряд передав ЄК план дій для отримання €50 млрд

Уряд передав ЄК план дій для отримання €50 млрд

Фото: Пресслужба Кабміну Пропозиції України складаються з чотирьох основних блоків

Шоб отримувати кошти в межах програми Ukraine Facility, Україна проведе низку реформ та проєктів трансформацій, зазначив Денис Шмигаль.

Кабінет міністрів передав Єврокомісії попередній проєкт плану дій, який є умовою для виділення Україні фінансової підтримки Ukraine Facility від ЄС у розмірі 50 млрд євро на 2024-2027 роки. Про це сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду у п’ятницю, 3 листопада.

«Сьогодні ми робимо черговий важливий крок на шляху до Європи. Уряд передає попередній проєкт плану для програми Ukraine Facility Європейській Комісії… Для того, щоб отримувати кошти в межах цієї програми, Україна проведе низку реформ та проєктів трансформацій», – повідомив він.

За його словами, пропозиції української сторони складаються з чотирьох основних блоків:

  • макроекономічні сценарії, які включають розбудову інституцій відновлення;
  • базові реформи, такі як реформа держуправління, заходи з управління держфінансами, боротьба з корупцією, реформа системи правосуддя;
  • економічні реформи, покращення бізнес-клімату, управління держактивами, розвиток людського капіталу, регіональна політика;
  • ключові сектори економіки, які допоможуть Україні зростати: енергетичний сектор, аграрний сектор, логістика, ІТ, критичні матеріали, переробна промисловість.

Шмигаль додав, що план також міститиме три наскрізні напрямки: європейська інтеграція, цифрова трансформація та зелений перехід.

«Два важливі моменти. Перше, план Ukraine Facility – це не загальна стратегія економічного розвитку держави, а перелік умов для отримання допомоги від ЄС. І друге – сьогоднішні напрацювання ще не є остаточною версією документа. Це попередній план для початку консультацій з нашими європейськими колегами», – уточив голова уряду.

Нагадаємо, 17 жовтня Європарламент підтримав ініціативу Єврокомісії щодо створення Фонду допомоги Україні Ukraine Facility на 50 млрд євро на 2024-2027 роки.

Ukraine Facility передбачає виділення кредитів на загальну суму 39 млрд євро на строк до 35 років з пільговим періодом до 2034 року. Ще 8 млрд євро – це гранти в межах Української інвестиційної рамки, це фінансування надходитиме через МФО.

Крім того, програма передбачає 2,5 млрд євро на гранти, технічну допомогу та інші заходи підтримки, у т.ч. покриття відсотків за кредитами на 39 млрд євро (орієнтовно 1-1,5 млрд євро), фінансування робіт із притягнення РФ до відповідальності, а також близько 500 млн євро на адміністрування самої програми Ukraine Facility.

Як повідомлялося, Євросоюз вже надав Україні різну допомогу на 81 млрд євро з початку повномасштабного вторгнення Росії. У 2023 році лише фінансова допомога ЄС для України вже сягнула 13,5 млрд євро.

Джерело

Новини України