Одеситам презентують виставковий проект

6 листопада 2023 року у Одеському музеї західного і східного мистецтва відкривається виставковий проект «Літери, якими створений світ».

Цей проект є співтворчістю ізраїльських художників Сергія Бунькова та Тенно Пент Соостера – мультимедійні офорти, що оживають за допомогою технології додаткової реальності. Технічно забезпечує ці спецефекти син Сергія – Максим Буньков.

Сергій Буньков напружено і легко одночасно створює власний художній світ. Світ штетлів межує із світом космічної доби та інтернету. Колорит осіннього фруктового саду, погляд, що бачить глибинну сутність кожної речі, хасидський танець, що підхоплює глядача у вир буття і біль драматичних подій сучасної України – ця гримуча суміш – плід свободи вибору автора своїх сюжетів та технічних засобів для їх створення.

З 2022 року в усій творчості Сергія невід’ємною складовою присутні відгуки на серію «Україна в огні», над якою Сергій безперервно працює другий рік поспіль. Ця графічна серія — органічне продовження пошуку Сергія свого героя та результат кришталево чесного відношення до глядача.

Тенно Пент Соостер майстерно концентрує графічне навантаження. Разом із Сергієм вони максимально збільшують кількість елементів на квадратний сантиметр. Та іронічно ілюструють івритську абетку знайомими образами, яких наче вивертають навиворіт.
Тенно Пент Соостер — син яскравого представника естонського «неофіційного мистецтва» Юло Соостера. Юло був засуджений сталінським режимом до покарання у концтаборі Долинка біля Караганди. Не припиняв малювати у нелюдських умовах табору і заслання. Після того, як міліціянт відібрав його малюнки і кинув у вогонь, Юло кинувся у полум’я і вихопив частку. За що був побитий і втратив зуби. Дивним чином обгорілі малюнки збереглися. По смерті художника обгорілі твори брали участь на виставці «Творчість у таборах та засланнях ГУЛАГу».
Сліди попелу з обгорілих малюнків батька Тенно дбайливо додає у офорти.

Виставка «Літери, якими створений світ» — запрошення до знайомства з єврейською культурою через художні метафори Сергія Бунькова та Тенно Пент Соостера.

Виставка організована благодійною організацією «Благодійний фонд «Добре серце Київ», за підтримки Посольства Держави Ізраїль в Україні.

В рамках Арт-марафону «Емоції друзів» з весни 2022 року благодійна організація «Благодійний фонд «Добре серце Київ» організує у різних містах України низку мистецьких заходів. В тому числі проект «Літери, якими створений світ» був першою міжнародною художньою виставкою, представленою у місті-герої Україні Херсон після деокупації.
Виставка відбулась у січні-лютому 2023 року.

Відкриття виставки «Літери, якими створений світ» відбудеться 6 листопада 2023 року о 15.00 в Одеський музей західного і східного мистецтва.

Виставка працює з 12.00 до 17.00, у суботу та неділю з 11.00 до 17.00, з 6 листопада по 3 грудня, вихідний – середа.

Джерело

Новини України