Нафтогазові доходи Росії рекордно зросли

Нафтогазові доходи Росії рекордно зросли

Доходи російського бюджету від нафти та газу рекордно зросли

Бюджет Російської Федерації отримав рекордні з квітня 2022 року нафтогазові доходи — 1,64 трильйона рублів.

Нафтогазові доходи федерального бюджету Росії у жовні зросли до 1,64 трильйона рублів. Це у 2,2 раза більше, ніж у попередньому місяці, і є найвищим місячним показником з квітня 2022 року, пише The Moscow Times.   За даними російського Міністерства фінансів, ця сума також перевищує попередній прогноз на 37,8 млрд рублів.   На збільшення доходів російського бюджету вплинули зростання світових цін на нафту та зниження курсу рубля, економія на дотаціях постачальникам палива на внутрішньому ринку та особливості графіка сплати податків.
  Зокрема, середня ціна на російську нафту Urals, яка використовується для розрахунку податків та мит, за офіційними даними Мінфіну, у жовтні становила $81,52 за барель. При цьому до середини жовтня долар коштував дорожче 100 рублів і лише до кінця місяця опустився до 93 рублів.   Крім цього, у жовтні настав час сплати податку на додатковий дохід, який сплачують раз на квартал.   Водночас російський бюджет зекономив на виплатах компенсацій російським нафтовим компаніям за стримування цін на внутрішньому ринку, оскільки зростання біржових цін на пальне перевищувало встановлений для виплати так званого демпферу поріг. У серпні та вересні виплати за демпфером склали 186 млрд і 299 млрд рублів відповідно.   Ціни на нафту залишаються високими, тому російський Мінфін очікує, що нафтогазові доходи у листопаді перевищать базовий рівень на 583,3 млрд рублів. Цього року базовий рівень змінюється від місяця до місяця, як правило, у межах 650-680 млрд руб.   За січень-жовтень нафтогазові доходи Росії становили 7,2 трлн руб. Отже, річний план надходжень, встановлений на рівні 8 трлн рублів, ймовірно, буде виконано вже за підсумками 11 місяців.

Нагадаємо, раніше країни G7 та їх союзники відклали перегляд схеми обмеження цін на російську нафту, попри те, що російська сировина торгується вище ліміту. А у США взагалі заявили, що «цінова стеля» на російську нафту працює.

Джерело

Новини України