На Полтавщині розширять мережу реабілітаційних відділень: як лікують нині

За інформацією: Суспільне Полтава.

Суспільне Полтава

На Полтавщині розширять мережу медичних закладів, у яких військові та цивільні можуть пройти реабілітацію. Планують відкрити три стаціонарні реабілітаційні відділення.

Реабілітація військових на Полтавщині

В області від початку року реабілітували майже 1,5 тисячі бійців, розповів Суспільному директор обласного департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак.

"Реабілітаційна допомога потрібна тим пацієнтам, які втратили функціонал. Що таке функціонал? Сьогодні в нас рука рухається, а завтра після травми чи ураження головного мозку вона перестала рухатися. Наше завдання полягає в тому, щоб за короткий період відновити ті функції, які були в людини", ― каже Віктор Лисак.

За його словами, у регіоні стаціонарно надають послуги реабілітації у 15 закладах, які мають договори із НСЗУ. Вони відповідають вимогам, зокрема, щодо персоналу, обладнання, приміщення тощо. Амбулаторно допомагають у 22 установах.

Як повідомив Віктор Лисак, на Полтавщині планують відкрити три стаціонарні реабілітаційні відділення у Миргороді, Хоролі та Полтаві.

Військовий Олексій Деденко під час реабілітації. Суспільне Полтава

Як реабілітують воїнів у Новосанжарській лікарні

З початку року у Новосанжарській лікарні послуги реабілітації отримали більше 200 військовослужбовців. Як розповів завідувач реабілітаційного відділення Сергій Романенко, одним пацієнтом працює від п’яти до дев’яти спеціалістів:

"У нас працює команда: хворого оглядає лікар, оглядають фізичні терапевти, які виявляють порушення у фізичній діяльності і складають програму відновлення м’язової сили, рухливості, порушених функцій. Оглядає також ерготерапевт, який займається відновленням втрачених рухових навичок. За потреби оглядає логопед, бо інколи після травм виникають порушення мовлення, заїкання. І всіх оглядає психолог".

Обладнання для реабілітації у лікарні в Нових Санжарах. Суспільне Полтава

За словами Сергія Романенка, найчастіше бійці звертаються з травмами спини через навантаження амуніцією.

Військовослужбовець 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців Олексій Деденко реабілітується після поранення внаслідок мінометного обстрілу. Близько тижня відновлює дрібну моторику руки. Суспільному боєць розповів:

"Поранення отримав 9 березня (2023-го року ― ред.) біля Вугледару. Осколкове поранення в ліву руку. Рука перестала функціонувати. Працює, на мій погляд, відсотків на 20 зі 100".

Воїн Олексій Деденко відновлює дрібну моторику пораненої руки. Суспільне Полтава

Асистентка ерготерапевта Наталія Мороз Суспільному розповіла:

"З ерготерапії ми можемо запропонувати велотренажер для відновлення руху у нижніх кінцівках. Для відновлення функцій дрібної моторики ― покрутити качалочку, позбирати мозаїку. Мозаїка в нас йде в трьох розмірах: велика, середня і дрібненька. Якщо є порушення в пальцях, то збирання мозаїки покращує вправність. Також пропонуємо працювати з еспандером, так відновлюється сила в руці".

Новини України