Петиція до Президента з вимогою зупинити витрати грошей під час війни на стадіони, озеленення, дороги набрала 25 тис. голосів

Петицію опублікували 7 вересня, і за неповні два місяці вона набрала необхідну кількість голосів для розгляду.

Ініціатор петиції Дмитро Снігур, яку на нинішній день підписало понад 25 тисяч осіб, просить Президента невідкладно внести до Верховної Ради проєкт закону про заборону на період воєнного стану надання коштів з місцевого та державного бюджету на некритичні витрати, які не є першочерговими під час війни та спрямування залишку коштів на бюджетних рахунках після забезпечення критичних витрат на потреби армії, пише DailyLviv.com.

Він також наголошує на тому, що потрібно законодавчо визначити дійсно критичні потреби під час війни, лише на які можуть надавати бюджетні кошти.

«В Україні другий рік триває війна. Але більшість чиновників зараз про це вже забула. Вони знову повернулися до довоєнних корупційних схем. Знову проводяться закупівлі непотрібних нікому під час війни товарів та робіт. Причому за завищеними в кілька разів цінами у компаній, з якими існує попередня домовленість. Тобто чиновники набиваються власні кишені шляхом бюджетних коштів.

Читайте також: Cтарший лейтенант Кирєєв під барабанний бій і з прапором України поведе львів’ян до стін ЛОВА

Так сьогодні місцева влада витрачає мільйони та мільярди на непотрібні сковорідки, овочерізки за завищеними цінами, автобуси для Енергоатому за сотні тисяч доларів, ремонтує стадіони на мільйони бюджетних коштів, перекладається бруківка в Києві, будуються розв’язки в Києві за десятки мільйонів, на які можуть прилетіти ракети будь-якої митті, надають мільйони на озеленення парків. Це все потрібно робити, але лише після нашої перемоги. Інакше це все може призвести до того, що цими благами будуть користуватися загарбники які ведуть проти нас війну»,- аргументує своє звернення до Президента автор петиції.

Він вважає, що «це все величезний сором перед нашими захисниками, які перебувають в жахливих умовах та кожного дня ризикують життям, а багато хто кожного дня це життя втрачає».

Читайте також: Львівщина не виконує зобов’язання перед Збройними Силами України: де щезає ПДФО військових

«Крім цього, ПДФО зі зарплат військових спрямовують у місцеві бюджети, які бездумно витрачають ці кошти та набивають свої кишені.

Податки із зарплат наших військових повинні витрачатись на потреби нашої армії та обороноздатність України, а не на непотрібні під час війни закупівлі.
У суспільстві сьогодні назріла величезна незадоволеність таким станом речей.
Тому, що поки волонтери та громадяни віддають останні кошти на допомогу армії, чиновники продовжують наживатися. У людей виникає логічне запитання, чому народ має віддавати останнє, а чиновники можуть тратити бюджетні кошти на непотрібні речі»,- наголошено у петиції.

У петиції сказано, куди треба скерувати всі ці мільйони — на забезпечення солдатів, закупівлю зброї, виробництво власної зброї, виробництво дронів.

Читайте також: Понад 150 львівських активістів звернулися до Залужного про воєнний аудит команди Козицького

Автор петиції наполягає на внесенні  змін до законодавства України про посилення кримінальної відповідальності у вигляді обмеження волі строком від 10 років за нецільове та нераціональне використання бюджетних коштів під час дії воєнного стану, а також значному посиленні кримінальну відповідальність посадових та службових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування за розкрадання бюджетних коштів.

Дмитро Снігур нагадує, що згідно зі ст. 93 Конституції України право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президентові України, народним депутатам України та Кабінету Міністрів України.
Також відповідно до ст. 89 Закону України «Про регламент Верховної Ради України» Право законодавчої ініціативи здійснюється шляхом внесення до Верховної Ради: проєкт законів, постанов.

Додамо, сьогодні, 3 листопада, о 16:30 біля Львівської обласної військової адміністрації відбудеться дев’ятий пікет під гаслом «Спочатку — дрони, потім — стадіони!»

Джерело

Новини України